Välja rätt cykel

Om du står inför att köpa en ny cykel, då är det bra att fundera lite på vad för slags cykel du ska välja. Det finns ju idag rätt många olika sorters cyklar, allt från city-cyklar, till racer till mountainbike. Det finns cykelbutiker i Stockholm du kan besöka, för att se cyklarna på riktigt så att säga och även testa att cykla på dem. 

Det du bör fundera på är vad du ska ha din cykel till. Är det för att pendla till jobbet med, eller ska du ut i skog och mark. Är det för att träna mer, eller för att cykla Vätternrundan?

Olika cyklar

Om du väljer en sportcykel så får du en bra cykel att pendla med till jobbet. Denna sorts cykkel har ofta en mer framåtlutad sittställning, som ger mer kraft i tramptagen samt att det avlastar ryggen. 

Om du vill träna eller tävla så är det bra att satsa på en racercykel. En sådan cykel har smala hjul, en låg vikt och en aerodynamisk sittställning.

Ska du ut i naturen och även vill träna lite så är det bra att välja en mountainbike. Den passar bra i terrängen. Det då den har många växlar och grova däck. 

Du kan även satsa på en klassisk cykel. Det brukar då vara en cykel med bekväm sadel, pakethållare och cykelkorg. Passar bra om du bara cyklar korta turer i stan till exempel.

Sedan har du även alternativet elcykel som de senaste åren blivit mycket populärt. 

18 Sep 2020