Drabbats av hälsporre?

Om du går eller springer mycket, så kan du få som en belastning på senan som sitter under foten. Ibland kan det bli som en slags påbyggnad på hälen, som ser ut som en sporre, därav namnet hälsporre. När man drabbas av detta, så har man ofta en hel del smärta och det kan ta tid att få det att gå över. Det bästa är att hitta bra skoinlägg eller andra hjälpmedel. Det finns bland annat på footio.se. Sedan är det bästa att låta bli att göra den träning som gör att du får ont, så som att springa eller promenera. Det du dock kan göra det är att cykla eller simma. 

Se över dina skor

Många gånger är det fel typ av skor som orsakar att du får ont samt kan drabbas av hälsporre. Det är bra att satsa på stadiga skor, som har en mjuk sula under hälen. Det kan vara smart att använda dig av stötdämpande sulor i dina skor med. Att avlasta foten då du har ont i hälen är viktigt.

Olika behandlingar mot hälsporre

Det kan vara bra att träffa en fysioterapeut för att få hjälp med dina besvär. Då kan du bland annat få olika övningar samt hjälp med  stretchning eller tejpning av foten. 

En läkare kan även hjälpa, det genom att ge dig kortisonspruta. Det om inget annat hjälper mot din smärta.

Är besvären stora, så kan det krävas en operation.

9 Oct 2022