Idrott och hälsa går hand i hand

Tävlar man på elitnivå får man vara beredd på att få göra en hel del tester. Det är givetvis dopingkontroller som består av både urinprov och blodprov, men också hälsokontroll av olika slag för att vara säker på att man inte bär på något virus eller har någon sjukdom som kan sätta upp hinder för tävlandet och tränandet. Vi brukar i regel genomföra minst fyra hälsokontroller varje år, men ibland kan det faktiskt bli ännu fler. Det är lite skillnad mot "vanligt folk" som kanske gör det en gång var tionde år. 

Vad är syftet?

Jo, idrott och hälsa är två saker som går som hand i handske och har man inte hälsan kan man inte idrotta. Som tur är så bidrar mitt idrottande till att jag mår bättre, och det gör ju att jag mer sällan blir sjuk. Men skulle jag bära på ett virus eller en bakterie så kan det bli ganska svåra konsekvenser om jag samtidigt tränar väldigt hårt. Det är också därför vi kollar vår hälsa så ofta som vi gör. Syftet är att hålla oss friska, så att vi kan träna för att hålla oss friska.

Mental hälsa är också viktig

Man får inte glömma bort själen, även om det är lätt när man ligger i hårdträning för ett stort cykellopp. Jag brukar ha en dag där jag bara vilar och gör saker jag tycker är roligt. Spela minigolf, ta en lång promenad eller spela schack med en vän till exempel. Sen är det bara att börja träna igen. 

18 Mar 2021