10 coola saker om cyklar

Kolla in dessa överraskande fakta om din favorit tvåhjuliga transport.

Hästlös vagn

1817 uppfann Karl von Drais, en tysk baron, en hästlös vagn som skulle hjälpa honom att ta sig fram snabbare. Den tvåhjuliga, pedallösa enheten drevs fram genom att du tryckte dina fötter mot marken. Maskinen blev känd som "draisinen" eller dressin och ledde till skapandet av den moderna cykeln.

Trendig term

"Höghjulscykeln" var en populär stil på 1870-talet. Termen "cykel" introducerades inte förrän på 1860-talet, då det myntades i Frankrike för att beskriva en ny typ av tvåhjuling med mekanisk drivning.

Historiska uppfinnare

Orville och Wilbur Wright, bröderna som byggde det första flygande flygplanet, drev en liten cykelverkstad i Dayton, Ohio. De använde sin verkstad för att bygga 1903 års Wright Flyer.

Runt i världen

Fred A. Birchmore, 25, cirklade jorden runt på cykel 1935. Hela resan, genom Europa, Asien och USA, sträckte sig 40 000 miles. Han trampade cirka 25 000 mil. Resten reste med båt. Han hade med sig sju uppsättningar däck.

Befolkningsexplosion för cykel

Cyklar kom först till Kina i slutet av 1800-talet. Idag trampar över en halv miljard cyklar i hela landet.

Rusningstrafik

I Nederländerna är 30 procent av alla resor på cykel, och sju av åtta holländare över 15 år har en cykel. I USA använder människor sina cyklar för mindre än en procent av alla stadsresor.

Cykeltokigt

Cirka 100 miljoner cyklar tillverkas över hela världen varje år.

Specialleverans

Under de senaste 30 åren har cykelleveranstjänster utvecklats till en viktig bransch, särskilt i städer, där kurirerna har skaffat sig ett rykte för sin höga hastighet och trafikvävande kompetens.

Cykellopp

Tour de France är en av de mest kända cykelloppen i världen. Etablerat 1903, anses det vara det största uthållighetstestet av alla sporter.

OS-sport

Bicycle Moto Cross (BMX), en extrem stil inom cykelbana racing, blev en sport under de olympiska sommarspelen 2008 i Peking, Kina.

28 Mar 2023