Lås din cykel på rätt sätt

Det är viktigt att ha ett bra cykellås till din cykel. Även om det idag kommer ett lås med många cyklar, så är det en god idé att ha ett extra, som motverkar stöld på bra sätt. Du som vill jämföra olika lås, du kan göra det bastitest24.se. Om du har låst cykeln ordenligt med ett lås, men den ändå blir stulnen så kan du oftast få ersättning av ditt försäkringsbolag. Det är en mycket god idé att välja ett lås som är godkänt av Svenska Stöldskyddsföreningen SSF. 

Så som ett komplement till ditt bakhjulslås, satsa på ett godkänt U-lås eller bygellås. När du låser med ett sådant, se till att du låser fast både framhjul och ram vid ett fast förankrat föremål. Tjuvar brukar annars kunna lyfta de som är låsta utan att vara fast och bara gå iväg med annars. 

Undvik att få din cykel stulen

Utöver att låsa fast din cykel, så finns det annat du kan göra för att undvika att du får din cykel stulen. Se bland annat till att parkera den på öppna platser där det finns många människor. Gärna även där det är belysning. Låt helst inte cykeln stå ute över natten, utan ställ den gärna i ett låsbart förråd. 

Ett annat sätt att göra cykeln oattrakiv att stjäla är att ta loss sadeln då du inte använder den. Se även till att ID märka din cykel, så att den går att identifera samt stöldmärk den även.

12 Aug 2021