Ge första hjälpen

Jag har insett att det är väldigt viktigt med första hjälpen. Första hjälpen ska ju inte bara vara att kunna plåstra om någon, även om de flesta första hjälpen-kit brukar innehålla mest bara plåster, gasbinda och alsolsprit. Till första hjälpen hör det ju att kunna ge hjärt- och lungräddning. Och att ha en hjärtstartare. Varför ska man det då, kanske du frågar. Jo det är faktiskt väldigt viktigt.

Alla borde kunna rädda en människa

Alla borde kunna rädda någon som har drabbats av hjärtattack. Om det råkar hända att någon drabbas av plötslig hjärtattack, kan man ibland inte alltid vänta på en ambulans. Det kan ta upp till 10, 15 minuter innan den är på plats. Under de minuterna kan det vara livsviktigt att inte hjärtat stannar. Då kan du och jag vara viktiga, om vi kan och vet hur man gör för att rädda en annan person. För att vi inte ska göra fel och förvärra situationen, kan det vara av allra största vikt att utbilda sig i hjärt- och lungräddning.

Gå en utbildning på nätet

Det är möjlighet att få en sådan hjärt- och lungräddningsutbildning, hlr-utbildning via nätet på Hjärtgruppen. Där har de kompetenta läkare som utbildar dig. Alla instruktörer är certifierade av Svenska HLR rådet. Denna kunskap borde vara allmänbildning för alla, inte bara för räddningspersonal. Att et hjärta stannar betyder inte döden för alla. Ett hjärta kan alltid komma igång igen. Med den vetskapen är det viktigt att alla kunde rädda en annan person.

19 Jul 2017