Philip, född 1991, är en svensk proffscyklist med flera flotta medaljer i bagaget, bland annat JSM i linjelopp 2010 och SM-guld i linjelopp 2011. Philip cyklar för Team Cykelcity, Jönköping. Tidigare var detta hans personliga blogg där han skrev om sin vardag med cykeln; alla resor och lopp, och all träning förstås.

Bloggen skrivs inte längre av Philip, men handlar fortsatt om sport i allmänhet och cykling i synnerhet. Philip går idag att följa på bl.a. Facebook.

Välja rätt cykel

18 sep 2020

Om du står inför att köpa en ny cykel, då är det bra att fundera lite på vad för slags cykel du ska välja. Det finns ju idag rätt många olika sorters cyklar, allt från city-cyklar, till racer till mountainbike. Det finns cykelbutiker i Stockholm du kan besöka, för att se cyklarna på riktigt så att säga och även testa att cykla på dem. 

Det du bör fundera på är vad du ska ha din cykel till. Är det för att pendla till jobbet med, eller ska du ut i skog och mark. Är det för att träna mer, eller för att cykla Vätternrundan?

Olika cyklar

Om du väljer en sportcykel så får du en bra cykel att pendla med till jobbet. Denna sorts cykkel har ofta en mer framåtlutad sittställning, som ger mer kraft i tramptagen samt att det avlastar ryggen. 

Om du vill träna eller tävla så är det bra att satsa på en racercykel. En sådan cykel har smala hjul, en låg vikt och en aerodynamisk sittställning.

Ska du ut i naturen och även vill träna lite så är det bra att välja en mountainbike. Den passar bra i terrängen. Det då den har många växlar och grova däck. 

Du kan även satsa på en klassisk cykel. Det brukar då vara en cykel med bekväm sadel, pakethållare och cykelkorg. Passar bra om du bara cyklar korta turer i stan till exempel.

Sedan har du även alternativet elcykel som de senaste åren blivit mycket populärt. 

Crescent har bra cyklar

5 maj 2020

Idag finns det ju grymt många märken när det kommer till cyklar. Alla har vi säkert vår egen favorit. Ett bra märke på cyklar är Crescent. Du kan hitta cyklar från Crescent på nätet att köpa. 

Crescent är egentligen ett svenskt varumärke för fordon av olika slag och inte bara cyklar. Från början var det ett amerikanskt cykelmärke, men idag ägs varumärket Crescent av Cycleurope.

Lite historia

Cyklar av märket Crescent började tillverkas i Sverige 1908 och cyklarna hade en del framgångar i olika tävlingar. Det gjorde att cykklarna blev allt mer poppis. 

Året 1931 slogs företaget Velocipedaktiebolaget August Lindblad samman med AB Nymans Verkstäder i Uppsala. Två år senare, 1933 tog AB Nymans Verkstäder över även andra cykelfabriker och 1947 bytte man namn till Nymanbolagen och det populära cykelmärket Crescent blev med tiden dess huvudmärke.

År 1960 gick Nymanbolagen samman med Cykelfabriken Monark i Varberg. Det gemensamma namnet blev efter ett par år Monark Crescent AB eller MCB. Efter en affärsöverenskommelse med Husqvarna övertogs cykel- och mopedtillverkningen därifrån 1961. 

Crescent började tillverka mopeder och långt senare, under 2000-talet lanserade man barnvagnar och babytillbehör. 

Skaffa dig en Crescent 

Crescent är en bra cykel, oavsett om du ska ha den för att tävla med eller om du bara vill ha en bra cykel för att ta dig mellan hemmet och jobbet. Det finns många olika modeller av detta märke och det finns cyklar för barn, damer och herrar. 

Cyklar från Monark

28 mar 2020

Idag finns det många märken och modeller på cyklar. Ett bra märke är Monark. Det är ett svenskt cykelmärke som funnits sedan början av 1900-talet. Men historien om dessa cyklar startade redan 1883. Det var nämligen det år som en pojke vid namn Birger föddes. Det var fattiga tider och Birger adopterades bort. När han växte upp så drömde han om ett liv utan fattigdom samt ville bort från jordbruket. 1901 så ville han mest bara räkna och skriva. När han blev myndig detta år öppnade han upp en lanthandel. Han experimenterade ett tag och såg att det var en ökad efterfrågan på så kallade velocipeder. Året 1908 bestämde han sig för att satsa på försäljning av dessa. Han började även köpa in lösa delar för att bygga egna cyklar. Han skapade ett hantverk med kvalitet men som alla skulle ha råd att cykla på. Han skapade Monark.

En framgångssaga

Året 1928 öppnade Birger sin egen cykelfabrik, i Varberg och det är samma fabrik som Monark håller till än idag. Utveckling av verksamheten skedde genom att Birger köpte Värnamo gummifabrik där däck, slang och övriga gummikomponenter tillverkades. Han utökade även sin verksamhet genom att i norr, i Tobo tillverka skidor, radio- och TV-apparater. Året 1944 dog Birger, nu känd som Sveriges cykelmonark. Men Monark levde kvar. 1964 köpte Monarkgruppen upp Crescent och tog senare namnet Monark Crescent AB (MCB). Året 1995 kom Monark att bli en del av cykelkoncernen Cycleurope.

Adrenalinrus

19 feb 2020

Det finns ju de som räknar höjd och omöjliga klippor istället för kilometer bakom ryggen när de räknar sina framgångar som cyklister. Extreme mountainbiking är oerhört fascinerande att titta på, men det är en farlig extremsport och ska respekteras som en sådan. I detta videoklipp får vi titta på en extreme mountainbiker i världsklass till tonerna av vacker, keltisk musik. Det är adrenalinprovocerande och så oändligt vackert på samma gång.

Gör cykelträningen mer effektiv

6 feb 2020

Det är bra att göra sin cykelträning så effektiv som möjligt. Men hur kan man då göra det på bästa sätt? Att cykla, det är en bra motionsform. Det är inte fel att även ta tillskott, läs mer här. Cykling är skonsam, enkel och effektiv. Det är faktiskt något som passar alla. Den som har knäbesvär kan cykla eftersom det är skonsammare att trampa på pedaler än att löpträna. Sedan kan cykling även ge dig starkare och uthålligare muskler, samtidigt som du förbättrar din kondition och ökar din kaloriförbrukning rejält.

Bra sätt att träna på

Oavsett om du är nybörjare eller hållit på ett tag så har jag ett par goda råd att ge. Det du ska göra är att träna utan avbrott i början. Se gärna till så att det är en 3-4 pass per vecka. Flera korta cykelturer på 20–25 km ger bättre resultat än ett enda långpass på helgen.

Du bör aldrig köra på för tunga växlar. Det är många som dessvärre gör det och låter kadensen (antal tramptag per minut) och pulsen rätt sig efter det. Dock kommer det bara ge dig mjölksyra alldeles för snabbt.

Se till att variera cykelträningen, du kan växla mellan lugna turer med cykeln till att göra tuffa intervallpass. 

Intensiteten på träningen bör höjas stegvis, i takt med att du blir vanare. Se även till så att du inte tränar hårda intervaller flera dagar i rad. 

Variera även träningsruterna så att du behåller träningslusten. Du kan även samla vänner och cykla tillsammans!

 

Reparera cykeln eller köpa en ny?

1 feb 2020

Det kommer en tid då cykeln man har, går sönder eller börjar krångla. Då har man två val. Det ena är att lämna in den på exempelvis en cykelverkstad i Örebro, eller att man köper en helt ny. Mycket handlar ju så klart om vad som är fel på cykeln och om det är värt att reparera den. Är det en dyr cykel, som kostat många tusen så kan det kanske vara värt att laga upp den. I alla fall om man inte vill lägga samma summa igen för att köpa en ny. En bra tävlingscykel kan ju kosta en del pengar. Samtidigt får inte lagningen bli för dyr heller, för då är det inte värt det. Det är alltså från fall till fall som man får avgöra det. 

Begagnade cyklar

Är det en vanlig enkel cykel du har, som inte kostat dig så mycket så kanske det lika gärna går att byta ut den. Det finns ju många bra begagnade cyklar att köpa, både av privatpersoner och av en cykelverkstad Örebro. Begagnade cyklar är oftast inte värt att laga, så vida det inte bara är ett enkelt däckbyte. Det är inte ens alltid nödvändigt då att lämna in den, du kan byta däck själv eller laga punkteringar. Fast det är klart, är du osäker och känner att du inte kan så är det ju då bra att låta ett proffs göra det. 

Satsa på helt ny cykel?

Om du cyklar mycket och ofta, då kan det vara värt att satsa på en helt ny cykel, i lite högre prisklass. Se bara till att du har ett bra cykellås på den så att du inte blir av med den. 

Träning för cyklister

3 sep 2019

Hur tränar man som cyklist? Jo, man cyklar förstås en hel del. Men det är också vitkigt att bygga de rätta musklerna, om man nu är väldigt seriös med sin cykling. I gymmet kan man faktiskt åstadkomma underverk. Du som känner att du kanske fastnat i din utveckling som cyklist bör absolut ta en titt här och se om det är något uppnebart som kanske saknas i ditt träningsprogram.

Även bilen bör ses över

10 jul 2019

Även om det är mest cykling och cykeln som jag sysslar med, så har jag ju så klart en bil med. Det är ett måste, för att kunna ta sig långa sträckor. Har ju även bilen för att kunna ta mig till tävlingar där jag ska cykla. Grejen är ju att även en bil måste skötas om och det på ett bra sätt. Det så att den funkar som den ska. Det finns ett bra ställe på nätet där det går att köpa produkter för bilen. De finns på wynns.se och de har det mesta man kan behöva för sin bil. De har dpf rengöring så väl som andra bilvårdsprodukter. 

Det går lämna in bilen med

Det är ju så klart bra om man kan meka och greja med bilen på egen hand. Då är det bra att köpa saker på wynns.se men om man inte kan det så bra, så finns det ju som tur är verkstäder att vända sig till. Det är bara lämna in bilen om den behöver underhåll, service eller lagas. Jag är superhaj på att meka med min cykel men får säga att jag är inte lika bra när det kommer till bilar. Vissa saker kan jag göra men är det större fel på bilen ja då väljer jag att lämna den till någon som kan det där. Det är säkrast tycker jag så att jag inte pajar mer saker på den helt enkelt. 

Tour de France 2017

3 jul 2019

Idag är dagen kommen; den dag vi med spänning väntat på sedan den 1:a juli... Idag koras vinnaren av Tour de France 2017! Årets variant är den 104:e i raden, vilket känns nästan osannolikt. Såhär såg teasern ut inför årets runda och senare idag koras årets vinnare. 

Vem tror du det blir?

Ät och drick rätt för cykelpasset

14 jun 2019

cykling

Äta och träna rätt, brukar man säga är nyckel till att komma i form. Dock kan det skilja sig en del åt, beroende på vad man tränar. Träning ser olika ut och kräver olika mycket. En bra sak är Fitline produkter. De passar alla sorters träning. Men hur ska man äta, när det är cykelträning det handlar om då? Det hela handlar oftast inte om totala mänhden mat, utan mycket är hur man tajmar det man äter.

Innan och under träningspasset

4h innan träningspasset är det bra att äta en huvudmåltid. En som lägger grunden till god fysik och som är ett  måste. Försök äta hälsosamt och ha en bra balans mellan protein, fett och kolhydrater.

30-60 min innan träningspasset så är det bra att äta något litet samt att det är bra att fylla på med vätska. Ät något som har både protein och kolhydrater. Vätska för att inte bli uttorkad, protein för att bygga främja muskeltillväxt och kolhydrater för att förse musklerna med energi.

Under passet är det bra att dricka. Den som tränar en timme eller mindre behöver inget under passet. Men om man tränar längre än en timme, så är det bra att ha som regel att ricka två stora klunkar vatten, gärna rumstempererat, var tjugonde minut. Vid pass som pågår längre än 90 minuter kan du även välja att fylla på med energi i form av kolhydrater. 

Det var i alla fall lite tips att ta till dig!

 

 

Ta hand om cykeln

3 maj 2019

En proffscyklist tar hand om sin cykel (sina cyklar) som vore den hens eget barn. Människor som inte är invigda i cykelsportens värld kan inte föreställa sig vad det kostar att vara cyklist, men det är ingen billig sport. Detsamma gäller faktiskt för ambitiösa cyklister som inte nått proffsens liga. En cykel måste hållas ren, välsmord och servad hela tiden för att kunna levera som bäst och det vill man om man är engagerad i sin sport.

denna sajt tycker jag att man får en del vettiga grundtips.

Hitta en plats att vilja bli gammal på

29 mar 2019

Nu är det många år kvar tills jag blir pensionär, men jag satt och kollade på tv häromdagen, där personer letade efter ett eget hus, eller plats i solen. En av dessa var ett par som ville kolla Mallorcafastigheter, för att ha senare till de blev äldre. Att flytta till på heltid. Det fick mig att fundera lite. Mallorca har jag vart på flera gånger, på semester och även cyklat en del. Det skulle kunna vara en plats även för mig när jag blir äldre. Det finns ju olika fastigheter på Mallorca att välja mellan. Det är hus, lägenheter och så vidare.

Kanske skaffa något redan nu?

Grejen är ju det, varför vänta tills man är gammal? Man kanske ska satsa redan nu på att köpa ett hus på Mallorca. Man kan ju då åka dit, när man vill. Det är bara att hitta ett billigt flyg. En dröm är att bo i en liten bergsby där. En bra bit från turismen, mer nära lokalbefolkningen. Vet att många annars gärna väljer Palma eller större städer. Men jag gillar närheten till naturen. Man kanske skulle kolla med en mäklare och se vad det finns för olika alternativ att välja mellan. Man kanske ka ta och åka dit med, ta lite semester och samtidigt kolla hus. Ja, jag är bra sugen som ni hör. Men får ju även ta och kolla med resten av familjen vad de säger om detta!

Klungcykling

23 mar 2019

Det är härligt att kunna ta sin hoj och cykla ut helt för sig själv, men det är nog ännu härligare att samla en grupp fantaster och cykla ut i klunga. Även om man inte cyklar i grupp, men tävlar iblnad, så är det viktigt att kunna cykla i klunga. Det kräver sin cyklist, samt en del kunskap.

För att orka mer

20 mar 2019

Oavsett vad man tränar, om det är cykling eller annat, så är det bra att göra vissa saker för att orka mer. En viktig del är detta med att äta och äta rätt. De flesta som tränar är väl medvetna om att det krävs mycket energi och att man måste äta tillräckligt med kalorier för att orka prestera. Dock gäller det att välja rätt sorts kalorier om man säger så. Det är bra att välja bort snabba kolhydrater och socker, äta mycket protein, satsa på ren mat, rena råvaror med mera. Ibland kan det vara ett måste att lägga till kosttillskott. Om det kan man läsa på PM Sweden. Sen är det bra att ändå variera kosten.

Orka mer när lusten inte finns

Ibland kan det vara så att man inte orkar tränar för att man inte har lust. Det löser man ju inte med mat eller kosttillskott. Men hur ska man hitta lusten eller orken då? Det finns ett par bra saker att göra. En sak som är bra att göra är att direkt åka till träningen från jobbet. Åker du hem emellan är det risk att du hamnar i soffan och orkar inte ta dig vidare. Se även till att du tränar tillsammans med någon, så kan ni peppa varandra och förhoppningsvis är det alltid en av er som kan hitta viljan. Låt även bli att känna efter, gör bara! Känner du efter om du vill träna eller har ont, så lär du inte komma iväg. 

Giro d'Italia 2017

3 mar 2019

I maj avslutades årets Giro d'Italia och vinnare var holländaren Tom Domoulin. Jag följde rejset så ambitiöst jag kunde men tycker ända att det är kittlande att kolla på sammanställningar av höjdpunkerna. Som cykelfantast älskar man sådant här! Just nu är ju Tour de France i full gång, men jag väntar till den 23:e att säga något om den.

Till dess bjuder jag på Italiens höjdpunkter!

← Äldre inlägg