Philip, född 1991, är en svensk proffscyklist med flera flotta medaljer i bagaget, bland annat JSM i linjelopp 2010 och SM-guld i linjelopp 2011. Philip cyklar för Team Cykelcity, Jönköping. Tidigare var detta hans personliga blogg där han skrev om sin vardag med cykeln; alla resor och lopp, och all träning förstås.

Bloggen skrivs inte längre av Philip, men handlar fortsatt om sport i allmänhet och cykling i synnerhet. Philip går idag att följa på bl.a. Facebook.

10 coola saker om cyklar

28 Mar 2023

Kolla in dessa överraskande fakta om din favorit tvåhjuliga transport.

Hästlös vagn

1817 uppfann Karl von Drais, en tysk baron, en hästlös vagn som skulle hjälpa honom att ta sig fram snabbare. Den tvåhjuliga, pedallösa enheten drevs fram genom att du tryckte dina fötter mot marken. Maskinen blev känd som "draisinen" eller dressin och ledde till skapandet av den moderna cykeln.

Trendig term

"Höghjulscykeln" var en populär stil på 1870-talet. Termen "cykel" introducerades inte förrän på 1860-talet, då det myntades i Frankrike för att beskriva en ny typ av tvåhjuling med mekanisk drivning.

Historiska uppfinnare

Orville och Wilbur Wright, bröderna som byggde det första flygande flygplanet, drev en liten cykelverkstad i Dayton, Ohio. De använde sin verkstad för att bygga 1903 års Wright Flyer.

Runt i världen

Fred A. Birchmore, 25, cirklade jorden runt på cykel 1935. Hela resan, genom Europa, Asien och USA, sträckte sig 40 000 miles. Han trampade cirka 25 000 mil. Resten reste med båt. Han hade med sig sju uppsättningar däck.

Befolkningsexplosion för cykel

Cyklar kom först till Kina i slutet av 1800-talet. Idag trampar över en halv miljard cyklar i hela landet.

Rusningstrafik

I Nederländerna är 30 procent av alla resor på cykel, och sju av åtta holländare över 15 år har en cykel. I USA använder människor sina cyklar för mindre än en procent av alla stadsresor.

Cykeltokigt

Cirka 100 miljoner cyklar tillverkas över hela världen varje år.

Specialleverans

Under de senaste 30 åren har cykelleveranstjänster utvecklats till en viktig bransch, särskilt i städer, där kurirerna har skaffat sig ett rykte för sin höga hastighet och trafikvävande kompetens.

Cykellopp

Tour de France är en av de mest kända cykelloppen i världen. Etablerat 1903, anses det vara det största uthållighetstestet av alla sporter.

OS-sport

Bicycle Moto Cross (BMX), en extrem stil inom cykelbana racing, blev en sport under de olympiska sommarspelen 2008 i Peking, Kina.

Drabbats av hälsporre?

9 Oct 2022

Om du går eller springer mycket, så kan du få som en belastning på senan som sitter under foten. Ibland kan det bli som en slags påbyggnad på hälen, som ser ut som en sporre, därav namnet hälsporre. När man drabbas av detta, så har man ofta en hel del smärta och det kan ta tid att få det att gå över. Det bästa är att hitta bra skoinlägg eller andra hjälpmedel. Det finns bland annat på footio.se. Sedan är det bästa att låta bli att göra den träning som gör att du får ont, så som att springa eller promenera. Det du dock kan göra det är att cykla eller simma. 

Se över dina skor

Många gånger är det fel typ av skor som orsakar att du får ont samt kan drabbas av hälsporre. Det är bra att satsa på stadiga skor, som har en mjuk sula under hälen. Det kan vara smart att använda dig av stötdämpande sulor i dina skor med. Att avlasta foten då du har ont i hälen är viktigt.

Olika behandlingar mot hälsporre

Det kan vara bra att träffa en fysioterapeut för att få hjälp med dina besvär. Då kan du bland annat få olika övningar samt hjälp med  stretchning eller tejpning av foten. 

En läkare kan även hjälpa, det genom att ge dig kortisonspruta. Det om inget annat hjälper mot din smärta.

Är besvären stora, så kan det krävas en operation.

Håll din cykel ren

27 Sep 2022

Att se till så att cykeln är ren, det förlänger livslängden på den samt att det alltid är trevligare att cykla med en helt ren cykel. I videon får du tips på hur du i sex steg tvättar din cykel på bästa sätt. Glöm inte att smörja kedjan efteråt bara!

Varför göra ett DNA-test?

11 Jan 2022

Att göra ett DNA-test, det kan vara på grund av olika anledningar. Ofta hör man talas om DNA-test i samband med att fastställa faderskap eller att binda en person till en viss brottsplats. Men detta är inte bara vad man kan göra! Det går även att testa sitt DNA för att kolla upp vad man har för genetisk bakgrund. Kanske du slätforskar och har hittat en del resultat som du vill verifiera till exempel. Eller så vill du bara kolla upp om du har okända släktingar någonstans. 

Hitta rätt DNA test för dig

Om du vill göra ett DNA test så finns det idag många företag som erbjuder detta. Många gånger skickas då det hem ett kit, så att du själv kan topsa dig och skicka tillbaka. Det går snabbt och lätt att göra. Det är inte alltid lätt att veta vilket test som är bäst, så det kan vara bra att jämföra de olika företagen. Dels med vad det kostar och dels hur mycket fakta du kan få del av efter du gjort ditt test. 

Det är bra även att välja företag efter vad det är du vill ha ut av ditt test. Om det är för släktforskning eller om det är mer för att kolla den genetiska hälsan. 

Det kan vara ganska spännande det där med att göra ett DNA-test, för kanske man har en massa släktingar man inte visste om att man hade!

Lås din cykel på rätt sätt

12 Aug 2021

Det är viktigt att ha ett bra cykellås till din cykel. Även om det idag kommer ett lås med många cyklar, så är det en god idé att ha ett extra, som motverkar stöld på bra sätt. Du som vill jämföra olika lås, du kan göra det bastitest24.se. Om du har låst cykeln ordenligt med ett lås, men den ändå blir stulnen så kan du oftast få ersättning av ditt försäkringsbolag. Det är en mycket god idé att välja ett lås som är godkänt av Svenska Stöldskyddsföreningen SSF. 

Så som ett komplement till ditt bakhjulslås, satsa på ett godkänt U-lås eller bygellås. När du låser med ett sådant, se till att du låser fast både framhjul och ram vid ett fast förankrat föremål. Tjuvar brukar annars kunna lyfta de som är låsta utan att vara fast och bara gå iväg med annars. 

Undvik att få din cykel stulen

Utöver att låsa fast din cykel, så finns det annat du kan göra för att undvika att du får din cykel stulen. Se bland annat till att parkera den på öppna platser där det finns många människor. Gärna även där det är belysning. Låt helst inte cykeln stå ute över natten, utan ställ den gärna i ett låsbart förråd. 

Ett annat sätt att göra cykeln oattrakiv att stjäla är att ta loss sadeln då du inte använder den. Se även till att ID märka din cykel, så att den går att identifera samt stöldmärk den även.

Cykelträning året om

6 Aug 2021

Vädret gör ju att det inte alltid är så trevligt att cykla ute. Men vill man hålla i sin träning så kan man göra det ändå. Det finns lite olika sätt att göra det på. Dels kan man köpa en motionscykel, jämför olika modeller på Fitnessfrank.se. Det går även att skaffa en så kallad trainer som det heter. Det är då helt enkelt en ställning där du kan sätta din vanliga cykel i och ha inomhus för att cykla på. På en trainer kan bakhjulet bromsas och du kan därmed avgöra hur tungt det ska vara. Det finns avancerade trainers som kopplas till dator eller tv, där du kan köra i virtuella scener och mot andra cyklister. En annan variant är en roller, som även det är en slags ställning för den vanliga cykeln.

Motionera med cykel

Du som inte är cykelfantast, utan bara vill få bra motion, så kan det räcka bra att ha just en vanlig motionscykel eller en spinningcykel. Den sistnämnda är vanligt att se på gym och gruppträningar. Där är det lite mer intensiv träning som gäller än på en vanlig motionscykel, det eftersom det går att ställa in trampmotståndet.

För vardagsbruk hemma så är det oftast enklast att välja en motionscykel. Fördelen med den är att du kan till exempel ställa den framför din tv och cykla till dina favoritprogram. Det gör att du kan förena nytta med nöje så att säga!

Behöver du en personlig assistent?

8 Jul 2021

Du som har ett funkktionshinder och har behov av hjälp med ett eller flera grundläggande behov kan även ha rätt att få assistans. Det via Ekens Assistans eller ett annat assistansbolag. 

Om du är max 65 år och har stora och/eller varaktiga funktionsnedsättningar och behöver personligt stöd så kan du ansöka om att få personlig assistans.

Idag är det två ställen det går att söka detta hos. Det hela beror på hur många timmars hjälp du behöver ha varje vecka

Är det mer än 20 timmar per vecka är det hos Försäkringskassan du ansöker, annars kommunen.

Ekens assistans som assistansbolag

Ett bra assistansbolag, det är Ekens Assistans. De kan bland annat hjälpa dig med detta kring att  söka assistansersättning samt att de kan hjälpa dig att hitta rätt sorts personliga assistenter. Du får vara med att rekrytera om du vill det, så att du känner att det blir rätt personer.

Att leva med assistenter, kanske dygnet runt, det gör ju att det är viktigt att det är rätt personer. Så personkemin mellan dig och dina assistenter måste ju stämma!

Att ha en eller flera personliga assistenter innebär att en eller flera personer hjälper dig med saker som du inte kan göra själv på egen hand. De finns till där för att kunna hjälpa till med grundläggande behov så som att du ska kunna tvätta dig, klä dig, gå på toa, kommunicera med mera. Du kan läsa mer om detta på Ekens sida om du vill. 

Cykelsemester

18 Jun 2021

Även om cykling är ett bra sätt att träna på, så är det även för nöjes skull man kan göra det. Att ta cykeln ut för dagsturer, eller varför inte testa på att ha cykelsemester? Det är ett utmärkt sätt att se dig omkring. Du ser så mycket mer från cykelsadeln än att sitta i en bil. Det går att göra cykelsemester på olika sätt. Antingen packar ni en vagn hemma och ger er av enligt en viss rutt, eller så tar ni bilen och stannar och campar på intressanta ställen runt om. Väl där kan ni ta cykeln runt till alla sevärdheter.

Många möjligheter för semester på cykel

I Sverige har vi många fina cykelleder att cykla. En av dem är Gotlandsleden. Att cykla på Gotland är fantastiskt och varierande! Mjuka badstränder blandat med vilda kustpartier. Fornminnen, historiska gårdar och vackra medeltidskyrkor smyckar leden. 

Ett annat bra ställe för cykling det är längs med Göta Kanal. Det gör man på gamla dragvägen som fått namnet av att förr gick det oxar där och drog båtarna längs med kanalen. Denna led är på totalt 87 km. Om du cyklar ofta och mycket kan det vara bra med tillskott, klicka här för att läsa mer om det.

Sedan finns det så klart en massa fler leder så som Kattegattsleden, Sydostleden, Funäsfjällen och mycket mer. Sedan går det ju att cykla lite var ni känner att ni vill cykla. 

Cykla med funktionshinder

26 Mar 2021

Att kunna cykla eller få komma ut på cykel, även om man har ett funktionshinder är fullt möjligt. Det finns idag företag som sysslar med att tillverka specialcyklar, som antingen personen själv kan cykla med, eller att det är en person som sköter cyklandet och den som har ett funktionshinder kan sitta med. Då kan det vara bra med en personlig assisten. Läs mer här om sådana. Sedan finns det även andra idrotter där det finns specialrullstolar att använda. Att få röra på sig i en sport eller idrott, det ska man få möjlighet att göra oavsett vem man är eller vad för funktionshinder man har. Som tur är det allt fler som satsar på handikappidrott. 

Skaffa rätt cykel för dig

Idag finns det många som inte kan cykla på en så att säga traditionell cykel. Som tur är så finns det en mängd specialcyklar på marknaden idag att välja mellan. Det finns allt från barncyklar, tandemcyklar, parcyklar, treehjulingar, komfortcyklar, cyklar för rullstolar och mycket mer. Det går idag att nästan göra vad som helst för tillval på sådana cyklar.

Om du är ute efter en specialcykel som passar dig, sök på nätet. Det finns som sagt flera bra företag som kan assistera dig inom detta!

Om det är så att du även behöver en personlig assistent, för att få hjälp i vardagen så väl som med att cykla, så får du ansöka om det hos kommunen eller Försäkringskassan.

Idrott och hälsa går hand i hand

18 Mar 2021

Tävlar man på elitnivå får man vara beredd på att få göra en hel del tester. Det är givetvis dopingkontroller som består av både urinprov och blodprov, men också hälsokontroll av olika slag för att vara säker på att man inte bär på något virus eller har någon sjukdom som kan sätta upp hinder för tävlandet och tränandet. Vi brukar i regel genomföra minst fyra hälsokontroller varje år, men ibland kan det faktiskt bli ännu fler. Det är lite skillnad mot "vanligt folk" som kanske gör det en gång var tionde år. 

Vad är syftet?

Jo, idrott och hälsa är två saker som går som hand i handske och har man inte hälsan kan man inte idrotta. Som tur är så bidrar mitt idrottande till att jag mår bättre, och det gör ju att jag mer sällan blir sjuk. Men skulle jag bära på ett virus eller en bakterie så kan det bli ganska svåra konsekvenser om jag samtidigt tränar väldigt hårt. Det är också därför vi kollar vår hälsa så ofta som vi gör. Syftet är att hålla oss friska, så att vi kan träna för att hålla oss friska.

Mental hälsa är också viktig

Man får inte glömma bort själen, även om det är lätt när man ligger i hårdträning för ett stort cykellopp. Jag brukar ha en dag där jag bara vilar och gör saker jag tycker är roligt. Spela minigolf, ta en lång promenad eller spela schack med en vän till exempel. Sen är det bara att börja träna igen. 

Det är inte alltid läge att gå på dass

14 Feb 2021

Som idrottare så händer det ju att man mitt under ett lopp känner ett stort behov av att gå på dass. Det finns ju historier dock om personer som inte riktigt hann med det där. Det sägs att Gunde Svan gjorde på sig, mitt i upploppet. Det har även pratats om att folk under marathonlopp tagit första bästa brunn för att göra sina behov. Att drabbas av löparmage är inte ovanligt heller. Att få magproblem när man springer är ofta en väldigt naturlig del av det hela. Faktum är att problemet är så pass utbrett att arrangörerna till Lidingöloppet inför 2016 års upplaga var tvungna att placera ut fler toaletter längs banan eftersom boende i området klagat på att skogen varje år är fullständigt nerbajsad efter loppet. 

Motverka att få dålig mage

Om man vet med sig att man inte är riktigt ok i magen men har ett viktigt lopp, en cykeltävling eller vad det kan vara, så finns Hidrasec. Det är ett medel mot tillfällig diarré. Det händer ju att man kan drabbas av det och oftast så beror det på virus eller bakterier. Smittan kan ha kkommit via mat, dryck eller andra personer som har det. Det kan vara bra att ha med det under tävlingen i fall om att det skulle vara så att du måste ha det. Sen är det bra att så klart noga göra sina behov före det är dags att tävla!

Vad göra mot halsbränna?

11 Feb 2021

Halsbränna är inte farligt, men inte så skön känsla. Det är en  brännande känsla som kan komma efter att man har ätit. Det beror oftast på att magsaft kommer upp från magen och upp i din matstrupe och ibland hela vägen upp i munnen. När maginnehåll kommer upp i strupen känns det som att det obehagligt och bränner till. Därav att det heter just halsbränna. Funktionen som magsaften har är att  smälta maten det vill säga bryta ner maten så kroppen kan ta upp all näring. Magsyrans pH värde ligger mellan 1 och 3 vilket gör den sur och är anledningen till varför det bränns i halsen när du har halsbränna.

Som tur är så finns det flera saker att göra mot halsbränna och sura uppstötningar. Det är inte fel att ha Gaviscon hemma att ta till som ett exempel.

Fler saker du kan göra mot halsbränna

Gavscon kan effektivt lindra om du drabbas av halsbränna, men om du ser till att förebygga att få det, desto bättre. Det kan du göra genom att äta på rätt sätt. Äter du för snabbt samt att det även är kryddstarkt, desto större risk för halsbränna. Mat som gärna kan ge halsbränna är även fet mat, vitlök, tomat, mjölk, kaffe med flera andra.

Andra saker du kan göra är att dra ner på ciggen, stressa mindre samt gå ner i vikt. Sedan finns det "bra" mat mot halsbränna med så som youghurt, ingeföra, avokado, banan med mera.

 

Välja rätt cykel

18 Sep 2020

Om du står inför att köpa en ny cykel, då är det bra att fundera lite på vad för slags cykel du ska välja. Det finns ju idag rätt många olika sorters cyklar, allt från city-cyklar, till racer till mountainbike. Det finns cykelbutiker i Stockholm du kan besöka, för att se cyklarna på riktigt så att säga och även testa att cykla på dem. 

Det du bör fundera på är vad du ska ha din cykel till. Är det för att pendla till jobbet med, eller ska du ut i skog och mark. Är det för att träna mer, eller för att cykla Vätternrundan?

Olika cyklar

Om du väljer en sportcykel så får du en bra cykel att pendla med till jobbet. Denna sorts cykkel har ofta en mer framåtlutad sittställning, som ger mer kraft i tramptagen samt att det avlastar ryggen. 

Om du vill träna eller tävla så är det bra att satsa på en racercykel. En sådan cykel har smala hjul, en låg vikt och en aerodynamisk sittställning.

Ska du ut i naturen och även vill träna lite så är det bra att välja en mountainbike. Den passar bra i terrängen. Det då den har många växlar och grova däck. 

Du kan även satsa på en klassisk cykel. Det brukar då vara en cykel med bekväm sadel, pakethållare och cykelkorg. Passar bra om du bara cyklar korta turer i stan till exempel.

Sedan har du även alternativet elcykel som de senaste åren blivit mycket populärt. 

Crescent har bra cyklar

5 May 2020

Idag finns det ju grymt många märken när det kommer till cyklar. Alla har vi säkert vår egen favorit. Ett bra märke på cyklar är Crescent. Du kan hitta cyklar från Crescent på nätet att köpa. 

Crescent är egentligen ett svenskt varumärke för fordon av olika slag och inte bara cyklar. Från början var det ett amerikanskt cykelmärke, men idag ägs varumärket Crescent av Cycleurope.

Lite historia

Cyklar av märket Crescent började tillverkas i Sverige 1908 och cyklarna hade en del framgångar i olika tävlingar. Det gjorde att cykklarna blev allt mer poppis. 

Året 1931 slogs företaget Velocipedaktiebolaget August Lindblad samman med AB Nymans Verkstäder i Uppsala. Två år senare, 1933 tog AB Nymans Verkstäder över även andra cykelfabriker och 1947 bytte man namn till Nymanbolagen och det populära cykelmärket Crescent blev med tiden dess huvudmärke.

År 1960 gick Nymanbolagen samman med Cykelfabriken Monark i Varberg. Det gemensamma namnet blev efter ett par år Monark Crescent AB eller MCB. Efter en affärsöverenskommelse med Husqvarna övertogs cykel- och mopedtillverkningen därifrån 1961. 

Crescent började tillverka mopeder och långt senare, under 2000-talet lanserade man barnvagnar och babytillbehör. 

Skaffa dig en Crescent 

Crescent är en bra cykel, oavsett om du ska ha den för att tävla med eller om du bara vill ha en bra cykel för att ta dig mellan hemmet och jobbet. Det finns många olika modeller av detta märke och det finns cyklar för barn, damer och herrar. 

Cyklar från Monark

28 Mar 2020

Idag finns det många märken och modeller på cyklar. Ett bra märke är Monark. Det är ett svenskt cykelmärke som funnits sedan början av 1900-talet. Men historien om dessa cyklar startade redan 1883. Det var nämligen det år som en pojke vid namn Birger föddes. Det var fattiga tider och Birger adopterades bort. När han växte upp så drömde han om ett liv utan fattigdom samt ville bort från jordbruket. 1901 så ville han mest bara räkna och skriva. När han blev myndig detta år öppnade han upp en lanthandel. Han experimenterade ett tag och såg att det var en ökad efterfrågan på så kallade velocipeder. Året 1908 bestämde han sig för att satsa på försäljning av dessa. Han började även köpa in lösa delar för att bygga egna cyklar. Han skapade ett hantverk med kvalitet men som alla skulle ha råd att cykla på. Han skapade Monark.

En framgångssaga

Året 1928 öppnade Birger sin egen cykelfabrik, i Varberg och det är samma fabrik som Monark håller till än idag. Utveckling av verksamheten skedde genom att Birger köpte Värnamo gummifabrik där däck, slang och övriga gummikomponenter tillverkades. Han utökade även sin verksamhet genom att i norr, i Tobo tillverka skidor, radio- och TV-apparater. Året 1944 dog Birger, nu känd som Sveriges cykelmonark. Men Monark levde kvar. 1964 köpte Monarkgruppen upp Crescent och tog senare namnet Monark Crescent AB (MCB). Året 1995 kom Monark att bli en del av cykelkoncernen Cycleurope.

← Äldre inlägg